Bemutatkozik a Péteri Borbarát Kör Egyesület

Péteri község területén régóta foglalkoznak szőlőtermesztéssel. A környező dombokon kiváló minőségű borok termelhetők,
az ideális klímaviszonyok következtében. Levéltári adatok igazolják, hogy már a XVIII. század második felében
– nem sokkal az 1742 évi újratelepítés után – már borral adóztak és saját borkimérést működtettek a péteri szőlőtermelők.
Az „Óhegy” nevű terület adja a legjobb minıséget. Neve 1851-ben bukkan fel – a német nyelvű birtoktérkép 350 négyszögöl szőlőbirtokot jelöl. Az 1950-es évektől egyre jobban gazdátlanodó, pusztuló, és zsugorodó szőlőterületbe az 1978-ban alakult szőlőtermelő szakcsoport „lehelt új életet” egy összefüggő, korszerűen művelt ültetvény létrehozásával.

Ellentétben sok Pest megyei községgel, a bortermelés Péteriben a mai napig fenn maradt.

Az itt készített borok sok érmet elvisznek a borversenyeken. Különösen jó minőségű vörös bort ad a Kékfrankos szőlőfajta.
A termést leginkább a háznál található pincékben dolgozzák fel.
A szőlő és a bor mindig is összehozta az ezzel foglalatoskodókat. Régóta hagyomány egymásnak segíteni, egymás borait megkóstolni, a szakmai tapasztalatokat kicserélni.Péteriben is kialakult egy baráti kör, akiket összehozott a közös érdeklődés és a szőlő iránti szeretet, valamint a helyi borversenyek.
A Hagyományőrző Kör vetette fel ötletként a kultúrotthon
(a volt Földváry–Boér kúria) pincéjének feltárását, kitakarítását és rendbe hozatalát, ami az önkormányzat segítségével
meg is valósult. Az otthonossá tett helységekben kezdtek bizonyos napokon összegyűlni a szőlészek egy kis beszélgetésre, borkóstolásra. Felmerült, hogy az önmagától kialakult „egyesületi életet” hivatalossá lehetne tenni, így lehetőség lenne
tovább fejlődésre, bővülésre, az elképzelések megvalósítására.2007. december 18-án 12 alapító tag döntése alapján megalakult a Péteri Borbarát Kör Egyesület, amely ma már aktív résztvevője a község társadalmi életének.

 

Az egyesület céljai: A Péteri területén folyó szőlő- és bortermelés fenntartása, bővítése, aborminőség javítása,
a kulturált borfogyasztás népszerűsítése a Péteriben termelt borok szélesebb körű megismertetésével.

2008-ban elsőként tartották meg az Óhegyi borász ünnepélyt, mely nagy sikert aratott. A tapasztalatokból merítve,
minden év júniusában került megrendezésre az Óhegyen a borkóstoló és főzőverseny. Az odalátogatókat kulturális és
egyéb programok is várják a szép környezetben elterülő szőlőhegyen. A kulturális programok főleg a népzenére és a
néptáncra épülnek, de helyet kapnak a színpadon a Péteri Művészeti Iskola közkedvelt tánccsoportjai, és a hagyományőrző valamint a nyugdíjas klub is. A 2009. – évi Óhegyi bornpon került felavatásra a borász emlékmű, amely az egyesületi tagok önerejéből készült el és a szőlőtermelő ősöknek állít emléket. Gasztronómiai szempontból is figyelemre méltó a rendezvény, mert a 30 – 50 főzőcsapat sok tájjellegű ételt készít, amit  a látogatók meg is ízlelhetnek.
Péteriben még fellelhetők olyan régi szőlőfajták, melyek ma már máshol alig találhatók meg a termesztésben.
Érdemes volt megkóstolni többek között Hornyák László termelő Piros dinka borát,
amivel a monori borversenyen bronzérmet nyert.

A rendezvény évről évre sikeresebb, sokszínűbb és látogatottabb lett az előzőnél. A Péteriben termelt borokat az érdeklődők már májusban a Monori Szent Orbán napon megkóstolhatják a strázsahegyi Kovács pincében ahol e napon a Péteri Borbarát Kör egyesület borait lehet kóstolni.

 

A jövőre nézve az egyesület tovább szeretné folytatni a szőlő- és a bor népszerűsítését és ezzel közvetve elősegíteni a turizmus fellendülését, tekintettel arra, hogy Péteri a főváros vonzáskörzetében terül el. A község adottságai nagyon jók a falusi turizmus és vendéglátás céljaira. A hagyományos épületek zöme jól karbantartott, stílusos, eredeti, használatban lévő berendezésekkel. Ez a borpincékre és a lakóépületekre egyaránt vonatkozik.
A települést vadban gazdag, szép fekvésű erdő veszi körül.

Rendezvényeinkre mindenkit szeretettel várunk!